Weerbaarheidstraining
Weerbaardheids
training
Hoe ga ik te werk?
Met een jarenlange ervaring als bokstrainer en diploma’s voor zowel agressieregulatie- als weerbaarheidstrainer op zak, naast een pedagogische achtergrond met een registratie bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg en een SPH-diploma en ruim achttien jaar ervaring in de jeugdhulpverlening, zowel ambulant als residentieel, zet ik de bokssport in als middel (niet als doel) om de weerbaarheid van mensen te vergroten.
Vechtsport is een tak van sport die populair is en veel wordt beoefend. Daarnaast wordt vechtsport, meer dan andere sporten, geassocieerd met respect voor de trainer en tegenstander, fysieke en mentale weerbaarheid en persoonlijke groei.
Zo zet ik de bokssport in om de weerbaarheid van mensen die wel wat steviger in hun schoenen zouden willen staan, te vergroten.


Wat is weerbaarheid?
Weerbaarheid kan worden gezien als “het geestelijk en lichamelijk vermogen tot verdediging en het opkomen voor de eigen wensen, grenzen en behoeften”.
Je kunt mentale weerbaarheid zien als de balans tussen de mentale belasting waar iemand mee te maken krijgt en de (interne en externe) hulpbronnen die iemand tot zijn beschikking heeft om hiermee om te gaan. Als de bronnen niet voldoende zijn om tegenwicht tegen de belasting te bieden, kan dit leiden tot verminderd functioneren. Als de bronnen wel voldoende zijn om met de belasting om te kunnen gaan, is er sprake van mentale weerbaarheid.
Geestelijk en mentaal weerbaar zijn is voor mensen in het algemeen belangrijk, omdat zij daardoor beter in staat zijn om voor zichzelf op te komen, weerstand te bieden aan verleidingen en negatieve invloeden en ‘nee’ te zeggen wanneer zij iets niet willen doen.
Mensen die weerbaar zijn, beschikken over zelfvertrouwen en goede sociale vaardigheden, zijn in staat hun eigen gevoelens en grenzen te herkennen en deze aan anderen kenbaar te maken, grenzen van anderen te zien en respecteren en kunnen gedragsalternatieven ontwikkelen die passen in wat de samenleving van hen verwacht.
Voor wie is weerbaarheidstraining?
Mensen in de huidige samenleving zijn soms sociaal kwetsbaar. Dat betekent dat zij negatieve ervaringen hebben met instituties zoals ouders, school of overheidsinstanties en daardoor in hun dagelijks leven problemen ondervinden. Dit leidt er in veel gevallen toe dat deze mensen een negatief zelfbeeld en een laag zelfvertrouwen hebben en dat ze vaak het gevoel hebben afgewezen te worden. Deze sociale kwetsbaarheid is daardoor een vicieuze cirkel, de sociale kwetsbaarheid is het gevolg van de problemen die ontstaan door de negatieve ervaringen met instituties, maar doordat de jongeren kwetsbaar zijn ontstaan weer nieuwe problemen.
Mensen die in hun dagelijks leven te maken krijgen met verschillende uitdagingen en daarnaast weinig hulpbronnen hebben zoals steun van en contact met familie, vrienden en leeftijdsgenoten en mentale veerkracht van henzelf, lopen meer kans om sociaal kwetsbaar te worden.
Sociaal kwetsbare mensen hebben meestal minder vaardigheden en hulpbronnen dan niet-kwetsbare mensen of ze zijn minder goed in staat om deze vaardigheden en hulpbronnen te gebruiken bij het oplossen van de problemen waarmee ze in hun dagelijks leven te maken krijgen. Het ontdekken en ontwikkelen van vaardigheden, het leggen van sociale contacten en het opbouwen van nieuwe hulpbronnen kan hen daarom helpen bij het oplossen van problemen.

Neem direct contact op
Geïnteresseerd in een gesprek of wil je meer informatie over mijn diensten en/of werkwijze? Neem gerust contact op.
Je kunt mij ook bereiken via tel: +31 6 40912073 of mail: info@kokkezorg.nl